Ahad, 13 Februari 2011

Resepi Ketam Masak Lemak

Hari ni saya dan housemate nak masak ketam masak lemak. Harga ketam kat pasar tamu (Kota Marudu,Sabah) tadi RM6.00 sekilo je...tak semahal harga di semenanjung. Aha..jangan jeles tau..:) Okey kalau nak try masak jugak cubalah resepi di bawah.




Bahan-Bahan:
½ kg ketam

½ biji kelapa

15 biji cili api atau cili kering

2.5 sm kunyit hidup

1 batang serai (dititik)

5 ulas bawang merah

Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Kelapa diperah ambil santannya. Cili api, bawang merah dan kunyit ditumbuk lumat. Setelah itu masukkan santan dan serai ke dalam periuk. Jerangkan di atas api yang sederhana sambil dikacau perlahan-lahan sampai mendidih. Bila telah mendidih masukkan pula ketam sambil dimasak lagi. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Bila ketam telah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba..ooppss saya pun belum start masak lagi ni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...